Ett ägg som kokas i 3 minuter har en lös konsistens på både vitan och gulan. Det kan användas för att göra emulsioner, såsom majonnäs eller hollandaisesås, extra krämiga.
Ägg som kokats i 4 minuter har nu en något fastare vit, men äggulan är fortfarande lös och rinnig. Detta gör dem perfekta att blanda ner i pasta för att få en krämig konsistens.
Efter 5 minuter i kokande vatten har ägget börjat stelna något. Äggvitan är nu lite fastare och gulan är fortfarande rinnig och lös.
6-minuters ägg: Den ultimata frukostägget? Äggets vitan är stadig och gulan är krämigt rinnande i mitten.
Ägg som kokas i 7 minuter har en vit del som är fast, men guldelens konsistens är fortfarande relativt rinnig.
Är 8 minuter den perfekta tiden för att koka ett ägg? Vitan blir fast och gulan är krämig, men inte rinnande.
Ägg som kokats i 9 minuter har nu både fasta äggvitor och gula. Dessa ägg är perfekta för att göra klassiska rätter som hackat ägg till sill och brynt smör.
Ägget har nu kokat i cirka 10 minuter och är nästan helt hårdkokt. Gulan har fått en ljusgul färg.
Ägg som kokas i 11 minuter blir hårdkokta och har en ljusgul gula. Om man kokar äggen längre än så kan det resultera i att gulan blir torr och mjölig.
Contents
- 1 Hållbarheten för ägg efter utgångsdatumet
- 2 Är det säkert att äta flera ägg om dagen?
- 3 Hur man kan se att ägg är gamla
- 4 Kan ägg förvaras i frysen?
- 5 Kokta ägg utan skal i kylen – hur länge håller de?
- 6 Varför är det ibland svårt att skala vissa ägg?
- 7 Hur vet man att ett ägg inte är gammalt?
- 8 Hållbarheten för ägg i kylen efter utgångsdatum: Hur länge kan de hålla sig?
- 9 Om man bakar med gamla ägg kan det hända saker
- 10 Det är inte rekommenderat att äta 3 veckor gamla ägg
Hållbarheten för ägg efter utgångsdatumet
Ägg är en viktig ingrediens i köttfärsrätter som köttfärslimpa, köttbullar och pannbiff. Det hjälper till att binda samman färsen så att den inte faller isär under tillagningen. När du använder ett helt ägg och blandar det med färsen får den en jämn konsistens. Om du bara använder äggulan blir färsen lite luftigare, medan om du bara använder äggvitan blir den fastare och något hårdare.
Är det säkert att äta flera ägg om dagen?
Ägg är ett utmärkt bindemedel på grund av den höga proteinhalten. När ägget värms upp, koagulerar proteinet och gör att bakverk, såser och rätter som köttbullar och pannkakor håller ihop. Ägg används också i olika degar samt i vissa typer av pasta och nudlar. I många bakverk används enbart äggvita, till exempel maräng, marshmallows och macarons.
Hur man kan se att ägg är gamla
Ägg kan faktiskt vara ätbart även efter att utgångsdatumet har passerat. Det beror på att ägg har en längre hållbarhet än vad som anges på förpackningen. För att testa om ett ägg fortfarande är okej att äta kan du använda Marie Mandelmanns smarta knep. Du behöver bara fylla en bunke med vatten och släppa ner ägget i vattnet. Om ägget sjunker till botten betyder det att det är färskt och går bra att använda. Om däremot ägget flyter upp till ytan så innebär det oftast att det är gammalt och inte längre lämpligt för konsumtion.
Detta knep fungerar eftersom gamla eller dåliga ägg innehåller mer luft, vilket gör dem lättare och får dem att flyta upp till ytan i vattenbadet. Färska eller godkända ägg däremot innehåller mindre luft, vilket gör dem tyngre och får dem istället att sjunka till botten.
Så nästa gång du undrar om ett ägg fortfarande är säkert att användas trots utgånget datum, prova detta enkla test för extra försiktighet innan du bestämmer dig för om du ska kasta eller behålla det.
Kan ägg förvaras i frysen?
Ja, det är möjligt att frysa ägg efter utgångsdatumet, men inte i sitt skal eftersom skalet kan spricka och göra gulan seg. Istället kan man slå upp innehållet av ägget och blanda det tillsammans för att sedan frysa det.
Kokta ägg utan skal i kylen – hur länge håller de?
Kokta ägg kan hålla sig i kylskåp i 5-7 dagar. Det är viktigt att förvara dem korrekt för att undvika bakterietillväxt. Om du har kokta ägg som inte ska användas direkt, bör de placeras i kylen så snart som möjligt.
Det är bäst att inte låta kokta ägg stå framme i rumstemperatur under en längre tid. Äggen kan förlora sin färskhet och bli osäkra att äta om de lämnas utomhus för länge. För att vara säker på deras kvalitet, rekommenderas det att sätta in dem i kylen eller konsumera dem inom ett par dagar.
Förvara aldrig kokta ägg vid rumstemperatur under flera dagar eftersom detta ökar risken för bakterietillväxt och matförgiftning. Genom att snabbt placera dem i kylen efter tillagningen kommer du kunna njuta av fräscha och säkra kokta ägg längre tid än om de skulle ha lämnats framme vid rumstemperatur.
Varför är det ibland svårt att skala vissa ägg?
Det är fullt möjligt att frysa äggvitor och de har en lång hållbarhet. Du kan använda dem till att göra maränger, mousser och suffléer.
Hur vet man att ett ägg inte är gammalt?
Om du är osäker på hur länge äggen har varit hållbara kan du utföra en enkel test. Placera ägget i ett glas med vatten. Om ägget är färskt kommer det att sjunka och ligga kvar på botten av glaset, medan gamla ägg kommer att flyta upp till ytan.
1. Ta ett glas och fyll det med vatten.
2. Lägg försiktigt ner ett ägg i vattnet.
3. Observera om ägget sjunker eller flyter upp till ytan.
4. Om ägget stannar på botten betyder det att det fortfarande är färskt och hållbart att använda.
5. Om däremot ägget flyter upp till ytan indikerar det att det inte längre är lika fräscht och bör inte användas.
Observera: Vi har också inkluderat en länk till YouTube där du kan hitta mer information relaterad till detta ämne.
Hållbarheten för ägg i kylen efter utgångsdatum: Hur länge kan de hålla sig?
I Sverige tillsätts inga konstgjorda färgämnen i hönors foder. Äggens gula färg kommer främst från naturliga ämnen som tagetes och paprikapulver, vilka finns i fodret till hönorna. Om hönor får möjlighet att gå utomhus och beta på gräs tenderar deras ägg ofta att ha en intensivare gul nyans.
Om man bakar med gamla ägg kan det hända saker
Om ett ägg sjunker till botten när du lägger det i vatten är det färskt och kan användas. Om ägget ligger på ytan betyder det att porerna i skalet har släppt in luft, vilket indikerar att ägget börjar bli gammalt och ruttna. Om ägget ligger någonstans däremellan så är det på väg att bli gammalt, men om du kläcker det och ser att både utseendet och lukten är fräscha kan du fortfarande använda det för bakning eller stekning.
Det är inte rekommenderat att äta 3 veckor gamla ägg
1. Lukta på ägget – Om det avger en obehaglig eller rutten lukt ska du inte äta det.
2. Kolla efter synliga tecken på försämring såsom sprickor i skalet eller missfärgningar.
3. Kontrollera konsistensen genom att skaka ägget nära örat – om du hör kluckande ljud kan det vara ett tecken på dålig kvalitet.
4. Utför ett flyttest: Fyll upp en skål med vatten och lägg ner ägget i den. Om det sjunker till botten och ligger plant horisontellt, är det färskt och bra att använda.
5. Undvik rått eller opastöriserat ägg om du tillhör en riskgrupp (gravida kvinnor, spädbarn, personer med nedsatt immunförsvar).
6. Förvara alltid dina ägg i kylen för längre hållbarhet.
7. Även efter utgångsdatumet kan många ägg vara säkra att använda under några veckor framåt.
8. Använd dig av din egen bedömning när du bestämmer om ett gammalt ägg bör slängas eller inte.
9. Vid tvivelaktiga fall rekommenderas det alltid att vara försiktig och kasta ägget.
10. Kom ihåg att bäst-före-datumet är en rekommendation för optimal smak och kvalitet, inte nödvändigtvis säkerhet.
Det är viktigt att vara medveten om att denna lista endast ger allmänna riktlinjer och det kan finnas andra faktorer som påverkar hållbarheten hos ägg. Använd din egen bedömning och var försiktig när du konsumerar matvaror efter utgångsdatumet.